E-cup endringene fra 2024 er bra for norske lag!

UEFA vedtok i går store endringer i europacupene fra høsten 2024. Det store fokuset har vært på et par ekstra plasser i Champions League (CL), men også Europa League (EL) og Conference League (ECL) skal gjennom store endringer. Ikke alle dokumenter er offentliggjort ennå, men det som er kjent foreløpig tyder på at de fleste endringene vil være positive for norske lag i Europa.

De største endringene

Den aller største endringen er at gruppespillet for alle tre turneringer endres fra åtte grupper der lagene møter hverandre hjemme og borte, til et ligaspill med kun én tabell og der alle lag spiller åtte kamper hver (seks i ECL). Tabellen etter åtte (seks) kamper gir grunnlag for det videre cupspillet. Antall kamper i CL økes dermed fra 125 til 189 per sesong.

Den andre markante endringen er at antall lag i hver turnering økes fra 32 til 36, det totale antall lag i gruppespill øker altså fra 96 til 108.

Kampene i ligaformatet skal spilles i løpet av 10 midtuker, trolig med start i september og avslutning i løpet av januar. Grunnen til at det er 10 uker- og ikke 8- er at CL, EL og ECL skal ha hver sin «eksklusive uke»

Endringer Champions League

Champions League økes fra 32 til 36 lag. Alle lag spiller åtte kamper, fire hjemme og fire borte, mot åtte forskjellige motstandere. Det er fortsatt ikke offentliggjort hvordan kampene skal trekkes, men det ryktes om fire grupper á ni lag, der man møter to lag fra hver gruppe etter trekning.

De fire ekstra plassene fordeles slik:

2 plasser fordeles til de to beste nasjonene fra forrige sesongs E-cuper. Normalt er dette England og Spania, i år har det vært England og Nederland. Her gjenstår det å få klargjort noen detaljer rundt hva som skjer om disse nasjonene har EL-vinner osv.

1 plass går til femte nasjon på rankinglista, i dag Frankrike, som får et fjerde lag som går inn i Play-off runden.

1 plass går til kvalifisering gjennom «Champions Path», som økes fra fire til fem lag. Dette nåløyet blir derfor litt større for den norske mesterne.

Etter ligaspillet går lag 1-8 på tabellen direkte til 1/8-finale, mens lag 9-24 spiller play-off borte/hjemme om de 8 siste plassene i 1/8-finale.

Lag 25-36 er slått ut av Europa og det samme er taperne i Play-off. INGEN lag ramler ned i Europa League fra ligaspillet i CL, noe som vil kunne gjøre det lettere å komme seg lengre i turneringen for lagene i Europa League. Lag vil fortsatt ramle ned i kvalifiseringsspillet.

Endringer Europa League

Som CL økning til 36 lag, åtte kamper, fire hjemme og fire borte. Kvalifiseringen til EL endres radikalt, slik at de 33 beste nasjonene på rankingen nå vil ha lag i EL-kvalifiseringen. Norge vil altså være garantert minst ett lag i EL-kvalifisering, i motsetning til i dag.

Samme opplegg som CL vedrørende cupspill: Etter ligaspillet går lag 1-8 på tabellen direkte til 1/8-finale, mens lag 9-24 spiller play-off borte/hjemme om de 8 siste plassene i 1/8-finale. INGEN lag ramler ned i ECL, noe som vil kunne gjøre det lettere å komme seg lengre i turneringen for lagene i Conference League.

Endringer Conference League

Økning fra 32 til 36 lag, seks kamper, tre hjemme og tre borte. Også her vil kvalifiseringen endres gjennom at flere lag skal inn i CL og EL, som vil gjøre det lettere å komme inn i gruppespillet. Det vil også kunne bli lettere å gå lengre i turneringen, siden ingen lag ramler ned fra EL.

Positive endringer for norske lag

  • Kvalifiseringen til CL blir ørlite grann lettere gjennom økningen fra fire til fem lag i Champions Path.
  • Norge får minst ett lag i kvalifisering til EL.
  • Det vil trolig bli lettere for norske klubber å komme seg inn i ligaspillet og videre i cupspillet i Conference League, enten ved å ramle ned fra CL/EL-kvalik eller gjennom noe enklere ECL-kvalik. At lag ikke ramler ned fra CL/EL i cupspillet vil gjøre det på papiret lettere å komme seg lengre i turneringen.
  • Flere kamper i Europa vil gi positiv sportslig matching, samt at flere lag vil kunne få del av den økonomiske potten, som trolig vil ha en inngangssum på drøye 30 millioner på gruppespill i Conference League.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *